Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aliquam lacinia volutpat erat ac vestibulum. Maecenas arcu lacus, eleifend nec sagittis eget, rhoncus non eros. Nam imperdiet fringilla laoreet. Proin justo lectus, aliquet faucibus euismod in, egestas et tellus.

Üdvözöllek a portálon! Lépj be, vagy ha még nincs felhasználóneved, regisztrálj!

Bemutatkozás

Az O.K. Központ az Új Széchenyi Terv Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében támogatott, TÁMOP-3.2.1.B-11/1-2012-0001 azonosító számú, „Középiskolások Országos Pénzügyi és Gazdasági Oktatóközpontja" című projektben került kialakításra.

Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatás összege: 1 103 552 921 Ft

A projekt megvalósítója: OTP Fáy András Alapítvány

A projekt megvalósítási ideje: 2012. szeptember 10. – 2014. december 31.

 

Az OTP Fáy András Alapítvány az elmúlt tíz évben több száz iskolában, több száz ifjúsági programon, határon belül és a határon túl, tanórán belüli és tanórán kívüli tevékenységként oktatta ingyenesen a gazdaság és gazdálkodás tudományát. Az Alapítvány azonban ez idáig nem rendelkezett egy mindenki által elérhető, országos szolgáltatást nyújtó oktatási és tudományos központtal, ezért nyújtotta be az Új Széchenyi Terv keretében kiemelt projekt-pályázatát.

2012 őszén a pénzügyi, gazdasági edukáció és a magyar köznevelés szempontjából mérföldkőnek számító program indult a 20 éves szakmai tapasztalattal rendelkező OTP Fáy András Alapítvány irányításával. A budapesti Benczúr utcában (1068 Budapest, Benczúr u. 26.) európai uniós forrás felhasználásával (TÁMOP-3.2.1.B-11/1-2012-0001) – a térségben egyedülálló módon – megkezdte működését a Középiskolások Országos Pénzügyi és Gazdasági Oktatóközpontja (O.K. Központ). A központ tervei már 2010-ben megszülettek, a 2012-ben elnyert EU-s forrás pedig lehetővé tette, hogy három hónappal a sikeres pályázat után már diákokat fogadhasson az épület. Így már csak a próbaüzem során mintegy 2000 középiskolás diák vett részt a pénzügyi, gazdasági, gazdálkodási alapismereteket átadó oktatásokon.

Az intézmény a legmodernebb audiovizuális eszközökkel ellátott tantermeiben fogadja és oktatja az ország különböző pontjairól érkező diákokat, akik saját fejlesztésű tréningprogramokon vehetnek részt. Emellett az intézmény tudományos központként a diákok pénzügyi és gazdasági ismereteihez kapcsolódóan nyilvános kutatásokat végez, amelyek alapján szakmai ajánlásokat fogalmaz meg, valamint tananyag és módszertani fejlesztéseket valósít meg. Az Alapítvány eddigi tevékenységét megtartva új eszközrendszerrel támogatott, középiskolákba utazó oktatói hálózatot is üzemeltet.

A központot működtető OTP Fáy András Alapítvány célja, hogy világszínvonalú eszközökkel, tartalommal, pedagógiai és andragógiai módszerekkel segítse elő a társadalmi szemléletformálást.

Az Alapítvány küldetése, hogy minél több emberhez eljuttassa azokat a pénzügyi, gazdasági és gazdálkodási ismereteket, amelyek a XXI. századi sikeres élet elengedhetetlen elemei.

Az oktatási tevékenység középpontjában a „szórakoztatva tanítás” áll. Az O.K. projekt célja, hogy az edutainment módszer alkalmazásával, inspiratív pedagógiai eszközök segítségével, modern keretek között olyan gazdasági és pénzügyi tudást adjon át a középiskolásoknak, amely kiegészíti az iskolában tanultakat, illetve szükségesek a pénzügyi-gazdasági világban való eligazodáshoz, az adósságcsapdák elkerüléséhez, a döntésképes és pénzügyileg tudatos magatartás elsajátításához. Ezt az O.K. Központ számos tréning, rendezvény és program szervezésével, lebonyolításával, továbbá a legkorszerűbb e-learning tananyagok összeállításával éri el. Az eszköztárat tovább színesíti a gazdag audiovizuális tár, amely oktatási kisfilmeket, kvízeket, teszteket, mobil alkalmazásokat is magában foglal.

A projekt Európai Unió által támogatott időszaka alatt országszerte több mint 40 ezer emberhez jutottak el a pénzügyi, gazdasági, gazdálkodási alapismeretek, több mint 15 ezer diák vett részt az O.K. Központ tréningjein, 1400 rendezvényt szervezett az Alapítvány, 130 iskola és több civil szervezet bevonásával. 2012 ősze óta számos sikertörténetet tudhat maga mögött a projektgazda, sokszor a pályázati követelményeket többszörösen is túlteljesítve.

Az O.K. projekt eredményei

 

A projektnek – az elért indikátorszámokon túl – talán az a legfontosabb eredménye, hogy az O.K. Központba járó diákok mosolyogva mennek el a képzésekről, rendezvényekről, illetve visszajárnak újabb tréningekre és ajánlják azokat társaiknak is. Ezzel pedig az Alapítvány segít a diákoknak megérteni a pénzügyi, gazdasági világ történéseit és elindítja őket a jövőtudatosság útján.