Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aliquam lacinia volutpat erat ac vestibulum. Maecenas arcu lacus, eleifend nec sagittis eget, rhoncus non eros. Nam imperdiet fringilla laoreet. Proin justo lectus, aliquet faucibus euismod in, egestas et tellus.

Üdvözöllek a portálon! Lépj be, vagy ha még nincs felhasználóneved, regisztrálj!

Keresztrejtvény IV.

Lássuk, hogy mennyire vagy képben a pénzügyi tudatosság fogalmaival! Fejtsd meg a keresztrejtvényt! Kattints a vízszintes feladványok elsõ mezõjébe, majd kezd el gépelni a megoldásod! A megfejtést függőlegesen ovashatod, amelynek a pontos definícióját jó megoldás esetén ismerheted meg.

1
2
3
4
5
6
7

Vízszintes

  • 1. vízszintes: Az emberek tisztában vannak azzal, hogy adót fizetni kell.
  • 2. vízszintes: Azon országok együttese az Európai Unión belül, ahol az euró a hivatalos pénznem. Jelenleg 18 tagállamban hivatalos fizetőeszköz az euró.
  • 3. vízszintes: Tartós, általános árszínvonal csökkenés. Az infláció ellentettje, ilyenkor az inflációs ráta negatív, a pénz vásárlóereje nő.
  • 4. vízszintes: Olyan átutalás, amit nem a számlatulajdonos kezdeményez, hanem a követelő, harmadik fél. Ezt megteheti szerződésben (pl. bank), vagy jogszabályban (pl. nav) meghatározott esetekben. Létezik azonnali, határidős, illetve csoportos inkasszó is.
  • 5. vízszintes: Egy meghatározott cél érdekében együttműködő szervezeteket takar. Az együttműködő felek valamilyen szinten érdekeltek az adott cél megvalósulásában, előfordulhat az is, hogy egy érdekcsoport alkotja. A tagok megállapodnak bizonyos szabályok betartásában,
  • 6. vízszintes: Állami vagyon magántulajdonba való juttatása.
  • 7. vízszintes: Az a pénz, amelyet az ügyfél „kap” a banknak kölcsönadott pénzéért cserébe.