Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aliquam lacinia volutpat erat ac vestibulum. Maecenas arcu lacus, eleifend nec sagittis eget, rhoncus non eros. Nam imperdiet fringilla laoreet. Proin justo lectus, aliquet faucibus euismod in, egestas et tellus.

Üdvözöllek a portálon! Lépj be, vagy ha még nincs felhasználóneved, regisztrálj!

Keresztrejtvény VI.

Lássuk, hogy mennyire vagy képben a pénzügyi tudatosság fogalmaival! Fejtsd meg a keresztrejtvényt! Kattints a vízszintes feladványok elsõ mezõjébe, majd kezd el gépelni a megoldásod! A megfejtést függőlegesen ovashatod, amelynek a pontos definícióját jó megoldás esetén ismerheted meg.

1
2
3
4
5
6
7
8

Vízszintes

  • 1. vízszintes: Olyan termelési eszközök összessége, amelyeket az ember állított elő, hogy velük új javakat hozzon létre (gép, autó, pénz, üzem stb.)
  • 2. vízszintes: A szükségletek kielégítésére alkalmas javak és szolgáltatások előállításának, szétosztásának és fogyasztásának mechanizmusa egy adott társadalomban.
  • 3. vízszintes: Diákok által végzett munka, egész évben végezhető. A munkáltató járulékokat a nappali tagozatos jogviszonnyal rendelkező diákok után nem fizet. Általában iskolaszövetkezeten keresztül történik a foglalkoztatás.
  • 4. vízszintes: Országos Betétbiztosítási Alap. Ha fizetésképtelenné válik egy bank, akkor 100 ezer euróig kártalanítást fizet a banki ügyfélnek. Ebbe beletartozik a folyószámlára befizetett tőkeösszeg, a lekötött betét, a vásárolt banki papír, biztosított kötvény stb. é
  • 5. vízszintes: Egy ország pénze, fizetőeszköze, érme- és papírpénze a nemzetközi forgalomban.
  • 6. vízszintes: Részvények/tőzsdék esetén a változékonyság gyakorisága. Kötvények kamatláb-érzékenységére is használják a kifejezést.
  • 7. vízszintes: A vételi és az eladási árfolyam különbözete, más néven marge. Ez a bank/kereskedő haszna.
  • 8. vízszintes: A hitelintézeteknél szerződés alapján, számlán elhelyezett pénzösszeg, amely után a bank kamatot ír jóvá. A szerződés lejártakor a hitelintézet az elhelyezett tőkét kamattal együtt fizeti vissza. Rövidtávú befektetési forma, amely kiszámítható és biztonsá