Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aliquam lacinia volutpat erat ac vestibulum. Maecenas arcu lacus, eleifend nec sagittis eget, rhoncus non eros. Nam imperdiet fringilla laoreet. Proin justo lectus, aliquet faucibus euismod in, egestas et tellus.

Üdvözöllek a portálon! Lépj be, vagy ha még nincs felhasználóneved, regisztrálj!

Keresztrejtvény X.

Lássuk, hogy mennyire vagy képben a pénzügyi tudatosság fogalmaival! Fejtsd meg a keresztrejtvényt! Kattints a vízszintes feladványok elsõ mezõjébe, majd kezd el gépelni a megoldásod! A megfejtést függőlegesen ovashatod, amelynek a pontos definícióját jó megoldás esetén ismerheted meg.

1
2
3
4
5
6
7
8

Vízszintes

  • 1. vízszintes: Olyan forgalomképes értékpapír, amely tagsági jogokat testesít meg. Meghatározott hányadát alkotja egy vállalkozás alaptőkéjének.
  • 2. vízszintes: (hozzáférhetőség): mennyire gyorsan jutunk hozzá a pénzünkhöz.
  • 3. vízszintes: Pénz kölcsönzése kamatfizetés ellenében. Klasszikus bankári tevékenység: a saját és betéti forrásokból összegyűjtött pénzeszközök kihelyezése.
  • 4. vízszintes: Egy új, digitális fizetőeszköz. Árak és mennyiségek megjelölésénél általában “BTC”-re rövidítjük. A hagyományos pénzekkel ellentétben teljes egészében virtuális fizetőeszköz; kézzelfogható, fizikai valója nincs.
  • 5. vízszintes: Befektetési alapok kezelésére jogosult intézmény.
  • 6. vízszintes: Névre szóló, hitelviszonyt megtestesítő értékpapír. Kibocsátója, azaz az adós vállalja, hogy a rajta feltüntetett pénzösszeget, illetve annak kamatát az előre meghatározott módon, és időben megfizeti a tulajdonosnak, azaz a hitelezőnek.
  • 7. vízszintes: A természetben elemi állapotban előforduló, a történelem kezdetei óta ismert, jellegzetesen sárga nemesfém. Régóta ékszerek alapanyaga és fizetőeszköz.
  • 8. vízszintes: Ennek a számlának a segítségével nincs szükség pénzünk átváltására a devizában való fizetéshez, így az árfolyamkockázattól is megszabadulunk. Akkor előnyös, ha gyakran használunk külföldi pénznemet, és/vagy az adott pénznemben jutunk fizetéshez.